Zgn. generation skipping in voordeel van de kleinkinderen
Vaak is het zo dat op het moment dat kinderen erven van hun ouders, ze zelf al een zekere leeftijd hebben en het geld niet meer echt nodig hebben.

Hun kinderen (de kleinkinderen) kunnen dat vermogen vaak veel beter gebruiken, omdat ze nog moeten bouwen, verbouwen, een woning kopen of een zaak opstarten. In de drie gewesten kan een kind de nalatenschap van zijn overleden ouders verwerpen. Op dat ogenblik gaat het erfdeel van het kind, dat zijn erfdeel via de notaris totaal verwerpt, over naar zijn erfgenamen, dus meestal zijn kinderen, via zgn. plaatsvervanging. Het gaat daarbij om het zgn. generation skipping en de spelregels daarvan verschillen per gewest.
In het Vlaams gewest is deze verwerping om twee redenen fiscaal voordelig. Aangezien het in de eerste plaats rechtstreeks bij de kleinkinderen terechtkomt, worden de goederen niet twee keer onderworpen aan de erfbelasting. Bovendien wordt de erfbelasting berekend voor elk kleinkind afzonderlijk. M.a.w. hoe meer erfgenamen er zijn, hoe kleiner het aandeel van elke erfgenaam in de nalatenschap en dus hoe lager de erfbelasting. Als Jan bv. drie kinderen heeft en hij verwerpt de nalatenschap van zijn ouder, wordt zijn deel gedeeld door drie en genieten zijn kinderen drie keer de lagere tarieven.
Sinds 2024 speelt dit fiscaal voordeel ook in het Brussels gewest (Ordonnantie 2023/45579 van 06.07.2023). In het Waals gewest daarentegen speelt dit tweede voordeel niet, aangezien de erfbelasting daar wordt berekend alsof het kind zelf (hun ouder) de nalatenschap heeft verkregen.